Kochani,
Chcemy się z Wami podzielić przepisem na ogórki, które są hitem każdej imprezy. Za każdym razem jak przychodzą do nas znajomi, pytają, gdzie są ogórki w chilli. Wcale im się nie dziwimy, bo ogórki są pyszne - jędrne, chrupiące, ostre ale z lekką nutką słodyczy. Świetne jako dodatek do wielu dań, obiadów, kanapek lub solo. Przygotowanie ich zajmuje dwa dni, a to dlatego, że muszą się dobrze zamarynować w przyprawach
i przegryźć. Przepis kilka lat temu przywiózł brat Basi z wakacji u rodziny i od tego czasu jest to nasz numer jeden wśród przetworów.
Składniki:i przegryźć. Przepis kilka lat temu przywiózł brat Basi z wakacji u rodziny i od tego czasu jest to nasz numer jeden wśród przetworów.
5 kg ogórków gruntowych (mniejszych)
12 płaskich łyżeczek soli
2-3 główki czosnku (jeśli czosnek jest duży, dajemy 2 główki)
2 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej jeśli ogórki mają być ostrzejsze)
Zalewa:
3 szklanki octu
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
800g cukru
Przygotowanie:
Ogórki umyj (nie obieraj!) i pokrój w cienkie, nierównomierne paski. Włóż je do dużej miski, zasyp ogórki solą i zostaw na 6 godzin. Po tym czasie zlej wodę i odciśnij ogórki (wodę wylej, nie będzie już potrzebna). Czosnek posiekaj i razem z chilli dodaj do ogórków, wymieszaj.
Przygotuj zalewę. Wszystkie składniki (ocet, olej i cukier) wlej do garnka, wymieszaj i doprowadź do wrzenia - nie gotuj, zdejmij z ognia. Gorącym płynem zalej ogórki, wymieszaj i odstaw na 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Po upływie podanego czasu ogórki przełóż wraz z zalewą do wyparzonych słoików (dosyć ciasno), zakręć je i pasteryzuj 5-7 minut (w zależności od wielkości słoików). Ogórki są gotowe do podania po ok. 2 tygodniach, ale im dłużej leżą tym są lepsze i ostrzejsze :)
Nasze oceny:
Basia: Najlepsze ogórki jakie jadłam, zawsze robię z 10 kg i mamy zapas do następnych przetworów. Nigdy nam się nie nudzą. Moja ocena: 10/10.
Nasze oceny:
Basia: Najlepsze ogórki jakie jadłam, zawsze robię z 10 kg i mamy zapas do następnych przetworów. Nigdy nam się nie nudzą. Moja ocena: 10/10.
Takie ogórki to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogórki :)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, fajnie smakują :-)
OdpowiedzUsuńPycha ! Też robię ogórki z chili i jest to jeden z moich ulubionych przetworów ! Wasze pięknie się prezentują w słoiku :)
OdpowiedzUsuńTakich ogórków nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJadłbym wszystkie :D
OdpowiedzUsuńu mnie sezon na ogórki już jest zamknięty, ale takich bym jeszcze spróbowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogórki, kojarzą mi się z domowym gotowaniem ^^
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
O rany:) ja chcę takie!
OdpowiedzUsuńpyszne są te ogóraski :)
OdpowiedzUsuńWitam, a czy ewentualnie można skrócić czas w zalewie z 12 np do 6h?
OdpowiedzUsuńMożna skrócić do 6 godzin :) Lepiej, gdy trzymane są w zalewie dłużej, bardziej się "przegryzą" i będą intensywniejsze. 6 godzin będzie w porządku. Pozdrawiamy :)
UsuńCzy one sa bardzo ostre?zle doczytalam o zrobilam na 3kg zamiast 5! Uratuje je jakos ?
OdpowiedzUsuńSą dosyć ostre, a czy już je zalałaś zalewą? Bo jeśli nie, to postaraj sie je odcisnąć i dodać więcej ogórków. A jeśli są zalane, zlałybyśmy tę zalewę, dodały do niej więcej wody i szczyptę cukru.
UsuńTak zalalam od razu :/ w takim razie rozciencze zalewe, dziekuje za pomoc :)
OdpowiedzUsuń